ČRNA KRONIKA
Ilegalna prehoda meja: V petih dneh ujeli 43 tujcev Policisti Policijske postaje Ljutomer so v petek zjutraj v občini Razkrižje zaustavili kombinirano vozilo, znamke Peugeot Boxer hrvaških registrskih številk, ki ga je vozil 33-letni hrvaški državljan, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota (PUMS). » več
Smrt pri Železnih Dverih: Zemlja zasula delavca Policisti obravnavajo delovno nesrečo s smrtnim izidom pri Železnih Dverih. Po prvih ugotovitvah je zemlja zasula delavca na gradbišču, kjer so urejali terase v vinogradu. » več

Ko je najhuje, ti že pogovor lahko da močsobota, 18.04.2015

Svetovalnica v Lendavski ulici 1 bo vrata odprla maja – Brezplačna pomoč strokovnjakov za ljudi, ki se znajdejo v čustveni stiski – Potreba po svetovanju se drastično povečuje
V Murski Soboti bomo dobili eno od devetih psiholoških svetovalnic, ki so del vseslovenske mreže javnozdravstvenega projekta Moč za izboljšanje storitev na področju varovanja in krepitve duševnega zdravja. Usposobljeni strokovnjaki bodo odraslim, parom in družinam brezplačno in tudi brez napotnic pomagali pri reševanju različnih duševnih stisk. Nosilec projekta je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja, pri tem pa sodelujejo še Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija. Sredstva za ta so pridobili iz Norveškega finančnega mehanizma.
 
Po nasvet lahko pridejo tisti, ki se znajdejo v akutni stiski, iz katere ne vidijo rešitve, pa naj bo to v kakšnih življenjskih preizkušnjah, težavah v družini in partnerskih odnosih, pri vzgoji otrok, ob razmišljanju o samomoru ter čustvenih stiskah, katerim sami niso več kos. Sprejemna pisarna je odprta ob delovnikih med 8. in 20. uro, naročijo pa se lahko po telefonu 031 704 707 ali po elektronski pošti info@posvet.org. Strokovnjaki bodo prevzeli klice in najprej svetovali po telefonu, v najkrajšem času pa bodo ljudje lahko prišli tudi na osebni pogovor. En posvet običajno traja 45 do 60 minut, število obiskov v posvetovalnici pa je odvisno o zahtevnosti težav. Svetovanje pa ni namenjeno zdravljenju ali dolgotrajni psihoterapevtski obravnavi. 

V svetovalnicah bodo delali visoko usposobljeni psihologi in psihoterapevti, ki se trenutno za svetovanje izobražujejo na Psihiatrični kliniki v Ljubljani. Vodja svetovalnic in psihoterapevtka Mojca Vatovec je povedala, da bi murskosoboško enoto v Lendavski ulici 1 odprli nekje sredi maja, v začetku pa bi naj svetovali tri ure enkrat tedensko. Glede na potrebe in tudi finančne možnosti pa lahko tudi več. Ocenjujejo, da bi v 14 mesecih, kolikor traja projekt, v vseh devetih posvetovalnicah opravili za okoli 4500 ur svetovanja za okoli tisoč oseb v duševni stiski. Želijo pa si, da bi se povezali z lokalno skupnostjo in morda zdravstveno zavarovalnico ter projekt nadaljevali. 

Prvo posvetovalnico so odprli v Ljubljani pred devetimi leti, takrat so imeli 600 obiskovalcev, naslednje leto se je številka skoraj podvojila, od tedaj pa se je število uporabnikov vsako leto povečalo za več sto, lani jih je obiskalo že prek 2500 ljudi. Presenetljiv je podatek, da posvetovalnico obišče 75 odstotkov žensk, manjši delež je moških, ki po svoje rešujejo osebne stiske.  

Statistični podatki kažejo, da je bil leta 2013 samomorilni količnik v Sloveniji 21,8, to pomeni, da je za posledicami samomora umrlo 448 ljudi, od tega 361 moških. Resda so podatki v primerjavi z letom 2000 boljši, a je začelo število samomorov po letu 2010 spet naraščati. Med regijami, ki so bolj ogrožene, izstopajo regije na vzhodu države, mednje pa s količnikom 26,9 spada tudi Murska Sobota.

Vodja projekta doc. dr. Saška Roškar je še povedala, da želijo poleg skrbi za varovanje duševnega zdravja prebivalstva povečati tudi število usposobljenih strokovnjakov v različnih poklicih, policistov, socialnih delavcev, zdravnikov, medicinskih sester in drugih, da bi znali prepoznati duševne stiske in samomorilno vedenje.
oglasno sporočilo
Nekdo je kriv za škodo v okolju - Lendavski bioplinarni odvzeli okoljevars... » več
Županu očitki zaposlenih o mobingu - Zaposlene v cankovski občinski upravi z... » več
Po sledeh tragične zgodbe: »V domovih so taki primeri pogosti« - Konec septembra je iz rakičanskega doma... » več
Mlinopek: V lastništvo vstopil Blaž Miklavčič - Nov vlagatelj je družba MM Teh – V oz... » več
Stanislav Šernek: Življenje, zapisano športu - Nekoč stevard na vlaku, kuhar, vodja zu... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
ZANIMIVOSTI