Reportaže

Foto: Čistilo skoraj 15 tisoč Pomurcevsobota, 17.04.2010

avtor: Pomurje.si
Tudi v Pomurju je potekala čistilna akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Kot je sporočila Mirjana Puhan, koordinatorka akcije za Pomurje, je v naši regiji v akciji sodelovalo skoraj 15 tisoč Pomurcev. To pomeni, da si je rokavice nadel in pobiral smeti vsak osmi Pomurec.
Na desnem bregu reke Mure so se na akcijo v velikem številu odzvali v občinah Ljutomer, Razkrižje in Veržej. Že včeraj pa so zaposleni akcijo opravili v podjetju Radenska. Množično čistijo okolje na lendavskem koncu, murskosoboški potapljači pa so čistili gramoznico v Ivancih. Na območju Upravne enote Gornja Radgona je po nekaterih podatkih v čiščenju sodelovalo okoli 3000 ljudi. Aktivni so bili gasilci v Pušči. Prav tako so se akcije udeležili stanovalci upokojenskega doma v Radencih. Podobno je tudi drugod v Pomurju. V fotogaleriji je več kot 150 fotografij iz skorajda vseh koncev pokrajine ob reki Muri. Na zadnjih dveh fotografijah pa si lahko ogledate sožitje živali in odpadkov.

Iz Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Murska Sobota pa so sporočili, da so udeleženci pri čiščenju okolice lovskega doma v Križevcih našli ročno bombo M75. Policisti so kraj zavarovali do prihoda pirotehnika iz Specialne enote Generalne policijske enote. Skupaj z njim so nato opravili ogled kraja najdbe. Pirotehnik je bombo odpeljal v skladišče ministrstva za notranje zadeve. V bližini begunskega centra v Vidoncih pa so našli starejšo neeksplodirano granato, ki izvira iz II. svetovne vojne. Policisti so kraj spet zavarovali do prihoda pirotehnika iz Regijskega centra za odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, ki je granato odstranil.   

V nadaljevanju si preberite razmišljanje Milana Bogataja, direktorja Pomurskega ekološkega centra, ki je bilo objavljeno v Vestnikovi rubriki Pogled o zunaj: "Akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu so se pridružile tudi vse pomurske občine. Priprave po občinah potekajo različno, v nekaterih že od januarja. Pomurski ekološki center (PEC) kot regijski koordinator pomaga pri organizaciji in komuniciranju med društvom Ekologi brez meja kot glavnim organizatorjem in koordinatorji po posameznih občinah. Že v letu 2001 je PEC ob podpori ministrstva za okolje in prostor vodil aktivno komunikacijsko kampanjo z naslovom Pomurje brez divjih odlagališč. V teh letih se je veliko spremenilo. Še naprej pa je ostal problem divjih odlagališč. Nenadzorovano divje odlaganje odpadkov v naravi je še naprej problematično. Vsakoletne čistilne akcije stanje nekoliko sanirajo, nevestno ravnanje posameznikov pa pripomore, da nastanejo vedno nova odlagališča. Pred sobotno akcijo so nekatere občine s pomočjo občinskih komunalnih podjetij že organizirale čiščenje večjih divjih odlagališč s kosovnimi odpadki. V akciji bomo čistili robove cest, rek, potokov in divja odlagališča. V akcijo se vključujejo tudi vrtci in šole, ki bodo čistili okolico šol in vrtcev, kjer je največ razpršenih odpadkov. Posebnost letošnje akcije je vzpostavitev aktivnega informacijskega portala na spletnem naslovu www.ocistimo.si Z akcijo smo v pridobili tudi prvi digitalni register divjih odlagališč. V Pomurju je kartografiranih blizu 670 lokacij divjih odlagališč, ki si jih z možnostjo podrobnega prikaza lahko tudi ogledate. Nacionalni register divjih odlagališč bo tako postal trajno orodje, saj bo omogočil avtomatsko prijavo pristojni inšpekciji. To bo pospešilo in poenostavilo sedaj ponekod zelo zapletene postopke, tako za občane kot za inšpektorje, ter omogočalo oceno nevarnosti za okolje, s tem pa tudi prednostno sanacijo najnevarnejših odlagališč. Za nepravilno odlaganje odpadkov v naravi so za povzročitelje zagrožene visoke kazni. Nujno pa bo treba poostriti inšpekcijski nadzor ter odkrivanje povzročiteljev, ki bodo ustrezno kaznovani. Na ta način bomo poskušali doseči, da ne bodo nastajala vedno nova odlagališča, prostovoljci in komunalna podjetja pa se bodo lahko v sklopu takih prostovoljskih akcij usmerili v druga družbeno koristna opravila brez potrebe, da vedno znova čistijo za nemarneži. Naš skupni cilj je, da bomo v prihodnosti lahko z zadovoljstvom ugotovili, da je Pomurje brez divjih odlagališč."

Preberi še Očistimo Pomurje. 

Preberi tudi Nikoli več takšnih odlagališč.

Podrobnosti v poročilih na Murskem valu in v četrtkovem Vestniku.
Ocena
Ocena
Komentiraj
dodano: 20.04.2010 ob 20:57:42 uporabnik: Klopotec
Tako pa smo čistili na Kapeli:
http://www.youtube.com/watch?v=q5a7IDu
dTsQ&feature=channel
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Strelstvo: pionirke iz Tišine ekipno druge V Ormožu je bil 4. krog državnih lig v streljanju. Pionirk... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Stražnice, sončni mrk in kruci Vasi na skrajnem severu Goričkega skrivajo še veliko zanim... » več
Šole prazne, otroci doma V večini šol po Pomurju danes na dan stavke ni pouka, so p... » več