Pomurje

Škofija predstavila načrte za prihodnostčetrtek, 07.12.2017

avtor: Janko Votek
Dan pred godovanjem škofijskega zavetnika sv. Nikolaja so murskosoboški škof Peter Štumpf, generalni vikar Lojze Kozar ml. in vodja pastoralne službe dr. Franc Ozmec predstavili delo v škofiji in načrte za prihodnost. Generalni vikar Lojze Kozar ml. je predstavil tradicionalne tiskane publikacije škofije Stopinje, škofijsko glasilo Poti k Bogu in osmo knjigo zbranih del Lojzeta Kozarja Kamen in srce. Vodja pastoralne službe dr. Fran Zorec je povedal, da je pastoralno prizadevanje naravnano na svetost in prenosu vere na mlajše generacije.
Škof dr. Peter Štumpf se je osredotočil na praznovanje bližajoče se 100-letnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu. Za pripravo na praznovanje je škof imenoval odbor, ki je začel s  pripravami na praznovanje. Škofija načrtuje dva osrednja dogodka, in sicer slovesno sveto mašo, ki bo v Beltincih 17. avgusta. Meseca oktobra pa škofija pripravlja znanstveni simpozij, na katerem bodo še enkrat objektivno in pošteno izpostavili vlogo posameznikov in skupin pri združitvi Prekmurcev z matičnim narodom. Simpozij, ki bo osvetlil delo Franca Ivanocya, Jožefa Klekla, Franca Kovačiča in Ivana Jeriča, ljudi brez katerih priključitve ne bi bilo. Škof je jasno povedal, da škofija ni bila povabljena v noben odbor za pripravo praznovanja priključitve Prekmurja in k temu pikro dodal, da priključitve Prekmurja ni mogoče graditi in ne povezovati z Vilmošem Tkalcem in tu ima prav. Posredno pa to pomeni, da del civilne sfere ni sposoben ali pripravljen priznati pomena nacionalno krščanske socialne misli v tem izredno občutljivem obdobju, ko je Prekmurju grozil izbris iz slovenskega zgodovinskega zemljevida.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Janezov pohod od Dobrovnika do Bratoncev - Janez Špilak iz Dobrovnika je bil pre... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja - Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tu... » več
Odprli knjižnico igrač - V igralnici mladinskega oddelka Pokrajinske in študijs... » več
Ljutomerska Bralna malha v Porabju - Bralno potovalna malha se je tokrat podala na... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Soboški kadeti popravili ekipni državni rekord V 3. krogu državne kadetske in mladinske lige so kadeti Šp... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Prva je skrb za druge Nizke temperature prinašajo tudi spremenjene razmere na ces... » več
Murske krone: Predstaviti želijo najboljše v regiji Z darilnimi boni povezujejo ponudnike v regiji in jo tako pr... » več
Imata čar in sijaj, ne pa življenja Hotel Elizabeta v Lendavi zaprt, sameva tudi »črna vdova«... » več