Pomurje

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!sreda, 20.01.2010

avtor: Nataša Brulc Šiftar
Na pobudo društva Ekologi brez meja se v Sloveniji obeta največji okoljski projekt v zgodovini.. V soboto, 17. aprila 2010, bo po estonskem zgledu potekala čistilna akcija, s katero želijo organizatorji projekta združiti 200.000 prostovoljcev v čiščenju komunalnih odpadkov na divjih odlagališčih, cestah, ulicah, okolicah šol in vrtcev ter sprehajalnih poteh. Organizatorji pričakujejo, da bodo prostovoljci na dan akcije zbrali približno 20.000 ton komunalnih odpadkov. K sodelovanju v projektu »Očistimo Slovenijo v enem dnevu« pa so vabljeni vsi prebivalci Slovenije.
»Projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je zasnovan dvotirno. Prvi del projekta predstavlja čiščenje divjih odlagališč, v sklopu katerega prostovoljci v projektu že izdelujejo centralni digitalni register divjih odlagališč za celotno Slovenijo, » je za Murski val povedala vodja projekta Petra Matos. 17. aprila bodo divja odlagališča očiščena komunalnih odpadkov, medtem ko bodo gradbeni odpadki ali nevarni odpadki popisani, podatki o njih pa predani odgovornim institucijam. »Drugi del projekta se osredotoča na čiščenje ulic, cest, okolic šol in vrtcev, stanovanjskih okolišev in sprehajalnih poti ter na čiščenje pešpoti,« dodaja Matusova. Iz Pomurja so k akciji že pristopile občine Murska Sobota, Radenci, Rogašovci, Veržej, Lendava in Gornja Radgona. Pričakujejo tudi odziv drugih. Projekt je nastal po vzoru estonskega projekta »Let' s do it, Estonija«, v okviru katerega je 3. maja 2008 50.000 Estoncev (4 odstotki prebivalstva) Estonijo v samo petih urah očistilo 10.000 ton odpadkov. Za to bi estonska vlada potrebovala tri leta in porabila 22 milijonov evrov. Za akcijo pa so porabili le pol milijona. Organizatorji predvidevajo, da se bo projekt nadaljeval skozi tako imenovano »Zakladnico idej.« Gre za zbirko predlogov, v kateri se že nabirajo ideje posameznikov, kako prispevati k bolj čistemu okolju.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Usoda Eltija še visi na nitki - Prisilni upravitelj je že tretji mesec zapored i... » več
Pokal Slovenije: Mura izločila Domžale! - Soboški navijači bodo postali res r... » več
Murina hala v Lendavi spet na prodaj - Nekdanja Murina hala v Lendavi je spet napr... » več
OZNAKE akcija, ekologija
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Slovenija evropski prvak tudi s pomočjo pomurskih navijačev Kdo bi si to mislil?! Slovenija je evropski prvak v košarki... » več