Pomurje

Očistimo Slovenijo v enem dnevusobota, 06.03.2010

avtor: Nataša Brulc Šiftar
Na pobudo društva Ekologi brez meja se bo 17. aprila zgodil največji prostovoljski okoljski projekt v Sloveniji. Očistimo Slovenijo v enem dnevu je akcija, ki naj bi se je udeležilo 200.000 prostovoljcev. Danes so začeli akcijo predstavljati po Sloveniji, karavana pa se je najprej ustavila v Murski Soboti. Tako je bila med drugim v Mladinskem kulturnem informativnem centru okrogla miza, na kateri so spregovorili o ravnanju z odpadki. Poleg predstavnikov društva Ekologi brez meja, so sodelovali direktor podjetja CERO Puconci Franc Cipot, direktor Saubermacher – Komunale Drago Dervarič, ekolog Stojan Habjanič, v imenu Društva prijateljev Sobote Jože Hradil ter župan mestne občine Anton Štihec.
Kot sta uvodoma povedala dva od pobudnikov akcije, Nara Petrovič in Petra Matos, so dobili idejo pri Estoncih, ki jim je uspelo maja 2008 očistiti državo v enem samem dnevu. 50.000 prostovoljcev je v petih urah odstranilo 10.000 ton odpadkov, za kar bi v običajnih okoliščinah država potrebovala tri leta. Tako naj bi se v Sloveniji 17. aprila združilo vsaj 200.000 prostovoljcev, ki naj bi odstranili 20.000 ton nedovoljeno odloženih odpadkov. Hkrati pomeni akcija tudi ozaveščanje o boljšem ravnanju z odpadki, izdelali pa bodo tudi prvi digitalni register in zemljevid z lokacijami čim večjega števila divjih odlagališč. Za uspešno izvedbo skrbi več kot 500 občinskih koordinatorjev, pri popisu odlagališč pa sodeluje več kot 1000 ljudi. Sicer pomenita po besedah Draga Dervariča 20.000 ton odpadkov, kolikor naj bi jih odstranili v akciji, dva odstotka vseh odpadkov, ki jih »pridelamo" Slovenci v enem letu oziroma jih proizvedemo v desetih dneh. Spomnil je, da je imela Murska Sobota že leta 1991 pilotni projekt ločenega zbiranja odpadkov. Ozaveščenost ljudi se sicer po njegovih besedah izboljšuje, vendar še vedno ni na dovolj visoki ravni. Cipot je med tem poudaril, da imamo v Pomurju veliko šol, ki se ponašajo z nazivom eko šola in prav najmlajši širijo misel o boljšem ravnanju z naravo. Kar zadeva akcije pa upa, da se bo čim več odpadkov z divjih odlagališč znašlo na liniji za predelavo. Jože Hradil je opozoril na nekaj najbolj perečih točk v mestu, ki nikomur ne morejo biti v ponos kar zadeva nečistoče, po njegovih besedah pa je pomembno, da bodo 17. aprila sodelovali hkrati različni sloji prebivalstva, kakor tudi različne generacije. Sicer so se danes sogovorniki strinjali, da so vsakoletne očiščevalne akcije, ki jih spomladi organizirajo po pomurskih občinah, dobro obiskane in prepričani so, da bo tako tudi 17. aprila.

oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
19. državno tekmovanje o sladkorni bolezni - Na osnovni šoli v Gornji Radgoni j... » več
V "hranilnici" o zmanjševanju odpadkov - Ker je letošnji slogan Evropskega tedna... » več
Na GFML spet Miklošičevi dnevi - Že od prejšnje srede na Gimnaziji Franca Mikl... » več
Iz Prekmurja z ljubeznijo v Kranju - »Iz Prekmurja z ljubeznijo« je - tokrat v K... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
KPŠ pripravil sprehod z živalmi iz zavetišča Klub prekmurskih študentov je danes pripravil akcijo spreha... » več
Njihov že tretji socialni projekt Štirideset udeležencev bo lahko počelo marsikaj, kar jim ... » več
Vestnikovec Timotej Milanov dobil novinarsko nagrado V Ljubljani, na Festivalu Naprej/Forward, festivalu kakovost... » več