Pomurje

Industrijska konoplja: S pobudo proti oviram pridelave in predelavečetrtek, 18.10.2012

avtor: Ciril Kosednar
Kljub ne preveč prijazni uredbi vsako leto več pridelovalcev – Zbiranje podpisov za predloge zakonov v polnem razmahu – Letošnja letina kljub suši ena boljših
V zadnjem času je vse več govora o industrijski konoplji in njeni vsesplošni uporabi. O njej se pripravljajo kongresi, srečanja in posveti, a pri nas po mnenju pridelovalcev in predelovalcev še vedno obstaja kar nekaj nenavadnih omejitev. Kljub temu je pridelovalcev vsako leto več in mnogi izmed njih upajo, da se bo to spremenilo. Zato so se pred časom pojavili tudi pobude in predlogi zakonov, ki se tičejo te nekoč pomembne predivnice.

Pred kratkim je slovensko Združenje umetnikov Paviljon v državni zbor posredovalo pobudo volivcem za vložitev štirih predlogov zakonov, med katerimi je tudi zakon o konoplji. Pobudo podpirajo številna društva, iniciative in organizacije, ki se zavzemajo za trajnostni razvoj. Med njimi je tudi Interesno združenje za vodilne industrijske rastline (Izvir) s sedežem v Murski Soboti. Kot pravi predsednik združenja Dejan Rengeo, niso podprli le zakona o konoplji, ampak tud druge tri, zakon o referendumu in ljudski pravici, zakon o osnovnem bivanju in zakon o samozdravljenju, ki jih predlagajo pobudniki. Ti se tičejo osnovnih ustavnih pravic, njihov poudarek pa je na zdravju in ekologiji. Kot pravi Rengeo, so zakoni napisani kakovostno in lahko rešijo veliko aktualnih človeških težav in tegob. »Kot celota urejajo bivanje človeka, njegove demokratične pravice in se zavzemajo za sonaravno bivanje. Napisani so tako, da ne obremenjujejo državnega proračuna, zato smo jih v Izviru tudi podprli.«

Podpisi za zakone, ki bodo tako prišli v obravnavo v državni zbor, se zbirajo na upravnih enotah vse do desetega novembra, za vsak zakon pa bo treba zbrati pet tisoč podpisov. Pri tem pobudniki opozarjajo, da je pri izpolnjevanju obrazcev treba biti previden. Zato so navodila o izpolnjevanju obrazcev in obrazci sami na voljo na spletni strani, kjer je mogoče najti tudi predloge zakonov, v naslednjih dneh pa naj bi pobudniki na stojnicah in drugih dogodkih javnosti podali še več informacij.

Sporna predelava?

Predlagani zakon o konoplji ne ureja samo področja industrijske, ampak tudi indijske konoplje, na ta način pa bi to področje bilo pod kontrolo. Zakon povzema prakse drugih držav in jih na podlagi analize stanja prilagaja slovenskim razmeram, ob tem pa upošteva vse mednarodne konvencije na tem področju. Predvideva tudi ustanovitev agencije za konopljo, ki naj bi izvajala kontrolo.

Tudi na področju industrijske konoplje, ki jo marsikdo vidi kot zelo pomembno predivnico za Pomurje, predlog zakona rešuje veliko trenutnih administrativnih ovir. Kot pravi Rengeo, danes res ni več potrebno toliko papirjev za njeno setev kot pred leti, kljub temu pa je še veliko omejitev, ki so, milo rečeno, banalne. Določen je rok (deseti maj) za prijavo setve, prepovedano je sejanja lastnega semena, kar je kršenje svobode kmeta, ter določena minimalna površina za setev (najmanj deset arov). Še najbolj pa moti to, da je po sedanji uredbi industrijsko konopljo sicer dovoljeno pridelati in predelati seme v olje, sporni pa so že recimo predelava v moko in nekateri izdelki iz nje. Zato trgovci izdelke, kot so recimo testenine, čokolada, jogurt in številni drugi, uvažajo.

Pridelava in žetev

Kljub vsem oviram je pri nas vsako leto več pridelovalcev konoplje. Letos je v Sloveniji 85 pridelovalcev prijavilo 95 hektarjev za setev te rastline, več kot polovico prav v Pomurju. Po besedah Rengea pa se tako pri nas kot v svetu povečuje tudi povpraševanje po izdelkih iz industrijske konoplje.

Že večkrat smo pisali o tem, da je konoplja uporabna na različnih področjih: energetika, prehrana, gradbeništvo, medicina, kozmetika. Kaže pa se tudi kot trpežna rastlina v sušnih vremenskih razmerah, kakršne so bile letos, ki bodo po napovedih strokovnjakov vse pogostejše. Letošnja letina pa je bila, kot pravijo pridelovalci, ena boljših. 

Žetev s prilagojenimi kombajni

Nekaj let je bila žetev industrijske konoplje težavna zaradi neprimerne mehanizacije. Zadnje čase pa se odpravlja tudi ta težava, saj so nekateri pridelovalci temu prilagodili kombajne. Večino letošnje žetve industrijske konoplje, ki gre proti koncu, je v Pomurju s predelanim kombajnom opravil Oliver Berden iz Murskih Petrovec (na fotografiji). Kot pravi, je pri tej rastlini težava njena vlaknasta struktura, ki se hitro oprijema vrtljivih delov kombajna, zato je to težavo rešil tako, da je te dele preselil na zunanjo stran stroja in ga dodatno opremil z rezili. Kot dodaja, se z izboljšavami ukvarja že štiri leta. Naslednje leto želi kombajn predelati tako, da bo lahko žel z nekoliko večjo hitrostjo.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
dodano: 18.10.2012 ob 21:49:26 uporabnik: romanm
Vem za eno njivo. Ko grem mimo, tak lepo diši, da si potem še kakšno uro v rožicah.

Menjajte svoj verz za kavo - Na današnji svetovni dan poezije lahko v nekaterih l... » več
Nova pekarna slaščic na Pristavi - Rogljiček Marsel Šalamon, s. p., in Prvi Ro... » več
Odbojkarsko prvenstvo za najmlajše - V Puconcih je potekal 3. krog odbojkarskega ... » več
Mol z rekordnim dobičkom - Mrežo v Sloveniji še širijo » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več
Sočič in Farkaš na vrhu strelske lige za kadete V Kidričevem je bil šesti, zadnji krog strelske državne l... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Zamenjava v vrhu SV: Pomurec Alan Geder nov načelnik generalštaba Vlada je na predlog ministrice za obrambo Andreja Katič raz... » več