Pomurje

Arum se še drži nad vodoponedeljek, 05.12.2016

avtor: J. Votek
S podaljšanjem najema je podjetje lahko izdalo delavcem pogodbe o zaposlitvi za dve leti
Po prekinitvi proizvodnje v Aha Muri konec lanskega julija je Dušan Gomboc, vodja t. i. proizvodnega jedra, ustanovil podjetje in prezaposlil delavce v svoje podjetje Arum. S sklenitvijo enoletne najemne pogodbe je podjetje nadaljevalo proizvodnjo v prostorih Aha Mure v stečaju.
V Arumu so v prvih treh mesecih poslovanja pretežno opravljali storitve za Aha Muro v stečaju. Ta je imela podpisane pogodbe z domačimi in tujimi naročniki. Ob neizpolnjevanju pogodbenih obveznosti do naročnikov bi ti lahko zahtevali odškodnine od stečajnega upravitelja Aha Mure Steva Radovanovića. Tako so imeli v Arumu zagotovljeno delo in plačilo za opravljeno delo. Hkrati je imel Gomboc čas za pridobitev novih poslov in nemoteno nadaljeval proizvodnjo. Podjetje ni potrebovalo zagonskih sredstev, tudi najemnina za prostore in stroje je bila ugodna. A je podjetje v petih mesecih poslovanja ustvarilo 130 tisoč evrov izgube, k čemur ni prištet dolg v višini 100 tisoč evrov, ki ga ima podjetje do Aha Mure zaradi nepravilnosti pri prenosu nedokončane proizvodnje in materiala z Aha Mure na Arum. Izguba v lanskoletnem poslovanju se giblje na ravni izgube, ki jo je t. i. zdravo jedro ustvarjalo v Aha Muri. To pomeni, da proizvodne cene storitev šivanja ne dosegajo stroškov dela.
Gomboc je za Dnevnik izjavil, da bo podjetje letos izplavalo iz rdečih številk. Realno je to težko pričakovati. Podjetje še vedno dosega od 16 do 18 centov za minuto šivanja, kar je za pokrivanje vseh stroškov proizvodnje premalo. Pozitivno poslovanje bi mu zagotavljalo 22 centov na minuto. Vprašanje pa je, kako dolgo bo še vzdržalo s temi cenami. Vmes je spodletel poskus odkupa proizvodnih prostorov. V igri za nakup ni bil neposredno Arum, ampak naj bi to storil njegov italijanski partner. Toda ta partner se na dražbi ni pojavil in ga ni bilo več v Aha Muro. Arum praktično nima dostopa do posojil in je njegovo poslovanje popolnoma odvisno od partnerjev in uspešne prodaje lastne proizvodnje.
Po zapletih s podaljšanjem najemne pogodbe za proizvodne prostore in strojno opremo je podjetje sredi oktobra podaljšalo najemno pogodbo za eno leto. Pogodba o podaljšanju najema velja od 1. septembra. S podaljšanjem najema je podjetje lahko izdalo delavcem pogodbe o zaposlitvi za dve leti in izpolnilo pogoje po zakonu o razvojni podpori pomurski regiji in uredbi o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči ter načinu uveljavljanja regionalne spodbude za zaposlovanje ter davčnih olajšav za zaposlovanje in investiranje. Gre za pomoč pri zaposlitvi oseb, prijavljenih v evidenci brezposelnih, ki ustrezajo kriterijem prikrajšanega delavca. Kot so nam pojasnili na zavodu za zaposlovanje, »se delodajalcu, ki v obdobju veljavnosti »pomurskega zakona« zaposli prikrajšanega delavca, za tega delavca za obdobje dveh let povrnejo plačani prispevki za socialno varnost.« Po ugotovitvah zavoda za zaposlovanje je v Arumu zaposlenih 169 takih delavcev. Za te delavce je dobil povrnjene prispevke za eno leto v višini 279.533 evrov. Prispevki so povrnjeni za minulo obdobje – za čas od začetka poslovanja podjetja v začetku lanskega avgusta. Upravičen je še do povrnitve prispevkov za drugo leto poslovanja po izteku dvoletnega obdobja. Delodajalec mora sredstva vrniti, če zaposlitev traja manj kot dve leti, a za zdaj ne kaže, da bi Arum »ugasnil« zaradi poslovnih razlogov. Lahko pa se zgodba zaplete, če bi stečajni upravitelj v času trajanja najemne pogodbe uspel prodati prostore in opremo. Tu gre podjetju in delavcem na roko še nekaj: po naši stečajni zakonodaji poteče vsaj šest mesecev, da postane kupo-prodajna pogodba v stečajnem postopku pravnomočna. V tem primeru ima nekaj manevrskega prostora tudi Gomboc, ki lahko zaradi zaščite interesov podjetja s pritožbami postopek prodaje dodatno zavleče in s tem izpolni pogoj za izplačilo drugega dela prispevkov države. Dobljena sredstva je podjetje uporabilo za izplačilo regresa. Preostale obveznosti, tudi prispevke, podjetje za zdaj uspeva poravnavati s krajšimi časovnimi zamiki.
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Bioplinarna Bučečovci prodana - Po dolgotrajnih zapletih, ki so jih povzročali ... » več
Iz mlekarn več kot 330 ton masla - Razlike med ceno maščob in beljakovin v mlek... » več
Šahisti so se pomerili v Černelavcih - Hitropoteznega šahovskega turnirja ŠD R... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Strelstvo: pionirke iz Tišine ekipno druge V Ormožu je bil 4. krog državnih lig v streljanju. Pionirk... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Stražnice, sončni mrk in kruci Vasi na skrajnem severu Goričkega skrivajo še veliko zanim... » več
Šole prazne, otroci doma V večini šol po Pomurju danes na dan stavke ni pouka, so p... » več