Kralj šnopsa

Iščemo kralja šnopsa - tekmovalna pravilapetek, 06.01.2017

avtor: Pomurje.si
Pravila Vestnikovega turnirja v šnopsu
Predtekmovanja bodo:

13. 1. 2017 v Gostišču pri Rudiju v Šalovcih
20. 1. 2017 v Okrepčevalnici Tropicano v Srednji Bistrici
27. 1. 2017 v Gostilni Kančal v Lendavi
3. 2. 2017 v Gostilni Kostanj v Ptujski Cesti pri Gornji Radgoni
10. 2. 2017 v Gostilni Ficko pri Sv. Juriju na Goričkem
 
Finale bo:

17. 2. 2017 v Pizzerii in gostilni Kratochwill v Murski Soboti.
 
Prijave se sprejemajo na dan tekmovanja od 17.30, tekmovanje pa se začne ob 18. uri.

Prijavnina: 8 evrov, za kar prejmete komplet kart, kemični svinčnik, blok in večerjo.

Vsak igralec dobi ob prijavi zaporedno številko. To številko hrani do konca turnirja, kajti pari dvobojev turnirja se bodo žrebali s prav to številko. Na listek, kjer se vodi rezultat, je treba obvezno vpisati zaporedno številko igralca in priimek. Listek prinese zmagovalec dvoboja skupaj s kartami do vodstva tekmovanja. Poraženec vzame karte, kemični svinčnik in blok.

Igra se na dve dobljeni igri do sedme točke. Igralec, ki zmaga dve igri, je zmagovalec. Igralec, ki v žrebanju izžreba 0, če je neparno število tekmovalcev, naslednjič vedno žreba 1. V finalno tekmovanje se uvrstijo igralci, ko je v bobnu za žrebanje 9 listkov z imeni tekmovalcev ali manj.

Prvouvrščeni na predtekmovanju prejme darilni bon v vrednosti 160 evrov, zmagovalec finala praktično nagrado – motorno žago v vrednosti 600 evrov, drugouvrščeni praktično nagrado v vrednosti 300, tretji 150 in četrti 50 evrov.

Šnops je igra s kartami, ki se igra v dvoje z 20 kartami. Cilj je doseči 66 točk oziroma dobiti zadnji vzetek. Ne razdeli se vseh 20 kart, temveč 5 kart vsakemu igralcu. Ostanek je talon. Ena karta talona se odprta položi počez pod talon. Ta karta prikazuje adut.

Delivec najprej ponudi karte nasprotniku za privzdig kupa in jih nato razdeli. Igrati začne igralec, ki ni delil kart. Drugi potem igra na karto, ki jo je vrgel prvi. Igralec, ki dobi vzetek, vzame vrženi karti, nato pa vzame vrhnjo karto iz talona. Potem počaka, da tudi nasprotnik vzame karto iz talona in zatem vrže eno karto. Igralca lahko mečeta poljubne karte, nujnost vzetka in aduta veljata šele, ko v talonu zmanjka kart ali ko je zaprto.

Višja karta premaga nižjo. Če sta karti enakovredni, zmaga tista, ki je padla prej, razen, če je druga karta adut. Adut premaga vse karte, ki niso adut in adute, ki imajo nižjo vrednost.

Zmaga tisti, ki prvi zbere 66 točk ali naredi zadnji vzetek. Upoštevajo se dobljeni vzetki. Poleg točk kart se lahko dodajo tudi napovedane kombinacije, in sicer tako imenovani par, ki je sestavljen iz dame in kralja iste barve. En par šteje 20 točk ali 40 točk, če je barva adut. Vsaka napoved igre (20 ali 40 točk) mora biti odigrana z dvema ustreznima kartama, drugače napoved ne velja.

Talon lahko zapre samo igralec, ki je na potezi.

Če igralec ne doseže 66 točk, zmaga drugi igralec, in sicer dobi:

3 točke, če drugi igralec nima vzetka

2 točki, če ima drugi igralec vzetek, ki je vreden 32 točk kart ali manj

1 točko, če ima drugi igralec vzetek, ki je vreden od 33 do 65 točk kart

Točke partije:

0 točk kart = 3 točke

32 točk kart ali manj = 2 točki

33 do 65 točk kart = 1 točka

Obvezno je privzdigniti karte.

Pred začetkom vsake igre oba igralca iz kupa 20 kart privzdigneta po eno karto. Igro z mešanjem kart začne tisti, ki privzdigne višjo karto. Dovoljeno je normalno mešanje kart. Posamezno mešanje kart ne sme trajati več kot 1 minuto. Zapiranje in menjava aduta pod talonom sta dovoljena do zadnje karte v talonu (zadnja karta se lahko menja in zadnja karta se lahko zapira).

Svoje vzetke/štihe lahko vsak igralec vsak čas (neomejeno) pregleduje in prešteva. Igralec ni dolžan nasprotniku kazati svojih vzetkov/štihov.

Igralca, ki bo namerno goljufal ali provociral in podobno, se diskvalificira in odstrani s tekmovanja. Nasprotnik pri tem piše dve točki za zmago z rezultatom 7 : 0 in 7 : 0.

Organizator tekmovanja: Podjetje za informiranje Murska Sobota, d. o. o., Ulica arhitekta Novaka 13, 9000 Murska Sobota.
oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Vestnikovec Timotej Milanov dobil novinarsko nagrado V Ljubljani, na Festivalu Naprej/Forward, festivalu kakovost... » več